środa, 16 listopada 2022

Ciasto jesienne

 Zdaje mi się, że już dzieliłam się tym prostym przepisem, ale to chyba dawno temu było. 

Ostatnio porządkowałam mój zeszyt z przepisami, i odkrylam znowu to proste jabłkowe ciasto. 

Tak juz mam, że cukiernik ze mnie żadny, i już same przekładania warstwami, dekorowanie owocami czy paseczkami szarlotek przerasta moje siły 😅

Najlepiej, gdy ciasto po prostu można zamieszać, wylać do foremki i mieć na tyle wiary w przedsięwzięcie,  że się uda. 

Tak wiec ciasto jesienne:

4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, utrzeć mikserem.

2 szklanki mąki,  ¾ szklanki oleju, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia- dodać i zamieszać. Ja mikserem. 

Dosypać 1 szklankę posiekanych orzechów,  ja robię czasami pół na pół z migdałami. 

Do tego dodać 4 obrane i drobno pokrajane jabłka. Na jabłka trochę cynamonu, też z łyżeczkę.  

Blaszkę natłuszczam smalcem i oprószam bułką tartą.  

Piekę około godziny, obserwując oczywiscie, przy 160 stopniach. Już tak mam, że piekę wolniej a dokładniej, lepiej dłużej, za to przy niższej temperaturze. 





Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie i musi być dobre.Tez lubię robić ciasta ucierane niż kruche, czasami muszę np.na przyjęcie.Smacznego.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula, jest naprawdę dobre, soczyste i nie za słodkie, takie, jakie preferuje. Polecam serdecznie!

      Usuń
  2. Jeśli dodasz 2 szklanki utartej marchewki, wyjdzie ciasto marchewkowe, smaczne i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast jabłek, cynamonu i orzechów? Ok, dziękuję za pomysł 🙂

      Usuń
  3. Nie zamiast, wszystko jak w Twoim przepisie, a dodatkowo marchewka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo, znam to ciasto. U mnie w domu funkcjonuje pod nazwą "Ciasto amerykańskie". Tylko jeszcze dodaje do tego rodzynki. Sprzedałam ten przepis już tylu koleżankom. A ciasto bardzo proste, zawsze wychodzi. I jest wilgotne, a nie suche. Pycha! KasiaPoland

    OdpowiedzUsuń
  5. Lucy, skorzystam z Twego przepisu, wygląda ładnie, tzn. ciasto wygląda ładnie :) A i roboty nie za dużo przy nim. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie bardzo ważny aspekt, żeby przy cieście nie było dużo roboty, I żeby udało się bez zakalca 😅 pozdrawiam!

      Usuń