Nie tylko najstarsi czytający tutaj pamiętają jeszcze Ewę, która pielęgnowała do ostatniego jego oddechu, mojego sąsiada Johannesa. Tego z dwiema córkami. Dolna Saksonia, październik 2021.
Ewa miała świetne przepisy na zadziwiające mnie wtedy potrawy, które jeszcze sobie przypominam i przyrządzam. Jak brokuł z sosem czosnkowo- jogurtowym na zimno.
Ja mam zawsze obiekcje, jak chodzi o pieczenie ciasta, ale Ciasto Ewy to murowany udany wypiek, i działa tak, jak tutaj wlasnorecznie przez nią spisany:
Proste jak drut, a na dole znaczy to termoobieg.
Można w ciasto wrzucić jakieś owoce, truskawki, borówki, ja wczoraj maliny, bo tanio w Netto nabyłam 😉 opcjonalnie zrobić kruszonkę, ale wtedy wypiek bardziej kaloryczny.
Gdzie tam kaloryczny... uzupełniający zapasy na zimę 🤭😆😜
OdpowiedzUsuńBardzo dużo cukru, w moim przepisie inaczej:
OdpowiedzUsuń3 jajka, 5 łyżek cukru, pół szklanki oleju, kubek jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, mąką na oko. Na to owoce, dużo owoców, a nie kilka, może być kruszonka lub posypane pudrem.
jotka
Wygląda apetycznie, u mnie w piątek jogurtowe z borowkami bo dzieci będą na podwieczorku,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto. Czy tam pisze 5 szkl. mąki? Jeśli tak, to całkiem sporo. Robię bardzo podobne, tylko z większą ilością owoców i z jogurtem zamiast maślanki. Ale też ucierane!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Anna