czwartek, 17 listopada 2022

Gulasz bezmiesny, dla Anki i nie tylko ;)

 Zawiera reklame sklepu ;) 



80 deko kartofli

20 deko cebuli 

2 zabki czosnku 

2 papryki, czerwone

2 lyzki oleju/ tluszczu

3 lyzki paspryki slodkiej, w proszku

1 lyzka papryki ostrej, w proszku 

1 lyzka octu winnego

1/2 litra rosolu

1 lyzka kminku 

1 lyzeczka majeranku

1/2 peczka pietruszki, liscie

4 lyzki kwasnej smietany. 

Ziemniaki obrac, pokrajac w kostke, papryke tez na drobno, cebule i czosnek tez. W oleju/ tluszczu podsmazyc cebulke na zloty kolor, dodac papryke w proszku, na koniec ocet i rosól. Wsypac kartofle, kminek i majeranek, podgotowac wszystko okolo 20 minut, az gulasz stanie sie lekko zawiesisty. Dorzucic papryke, doprawic gulasz pieprzem i sola, plus czosnek. Na koniec dodac posiekana pietruszke i przy podawaniu na talerzu nieco kwasnej smietany.  Smacznego! 






7 komentarzy:

  1. Sama mniamuśność to będzie!
    A poza tym - prywata. Pozdrawianki dla Ani, bo nie mogę u niej komentować z tego miejsca, Wieńcem nazwanym!
    Serdeczności posyłam Wam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To naprawdę dobrze smakuje, kwestia przypraw. W kazdym razie, przepis trafił do mojego zbioru 🙃

      Usuń
    2. Fusilko, ściskam serdecznie, też nie mogę u Ciebie :(

      Usuń
  2. Lucy ostatnio wzięło Cie na gotowanie ,gulasz fajnie wygląda i musi być dobry.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula, ja praktycznie codziennie gotuję 😅 chyba, że jesteśmy w drodze, czy w niedziele. Najczęściej proste potrawy, czasami coś wymyślnego jak K önogsberger Klopse czy inne kluski z suchych bułek. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Usuń
  3. Lucy dziękuję! Super przepis i wypróbuję, akurat mam 2 czerwone papryki :) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia, to jest naprawdę fajny a la gulasz.

      Usuń