Przypomnialo mi sie, ze juz dawno nie robilam, wiec warto bylo odswiezyc przepis, a byc moze, spodoba sie i ktos tez upiecze.
Tak wiec, potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego, podana ilosc to 450 g. Moze byc takie z zamrazarki, ja wole z chlodziarki, zwiniete w rulonik, gdyz w opakowaniu jest automatycznie papier do pieczenia. Ja posiadam jedynie silikon i cos w formie ceraty, na czym pieke np frytki, ale na tych nie powinno uzywac sie noza, a ciasto nalezy przeciez jakos pokrajac. Tak wiec ten zrolowany w ciescie paier bardzo mi sie podoba.
1 zupe cebulowa instant
10- 15 deko gotowanej szynki
2 kubki kwasnej smietany, alternatywnie jogurt, tutaj mozna zaoszczedzic tluszu, przy czym jest jasne, ze tluszc jest nosnikiem smaku, i na jogurcie ciasto inaczej smakuje
3 jajka male, albo 2 duze
1 por
kilka dkg sera tartego do posypania
Forma do pieczenia. Ja pieke w prostokatnej, która ma dokladnie taki wymiar, jak to zrolowane ciasto francuskie z papierem pod spodem.
Por pokrajac w krazki, szynke w kostke, zamieszac w misce jajka, smietane i zupe cebulowa, mozna przekrecic mikserem, wtedy bedzie fajniejsze. Dodac szynke i pory. Wszystko wylozyc na blaszke, posypac serem. Piec w 180 stopniach okolo 45 minut. Spozywac na cieplo z bialym winem :)
Tak wiec, potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego, podana ilosc to 450 g. Moze byc takie z zamrazarki, ja wole z chlodziarki, zwiniete w rulonik, gdyz w opakowaniu jest automatycznie papier do pieczenia. Ja posiadam jedynie silikon i cos w formie ceraty, na czym pieke np frytki, ale na tych nie powinno uzywac sie noza, a ciasto nalezy przeciez jakos pokrajac. Tak wiec ten zrolowany w ciescie paier bardzo mi sie podoba.
1 zupe cebulowa instant
10- 15 deko gotowanej szynki
2 kubki kwasnej smietany, alternatywnie jogurt, tutaj mozna zaoszczedzic tluszu, przy czym jest jasne, ze tluszc jest nosnikiem smaku, i na jogurcie ciasto inaczej smakuje
3 jajka male, albo 2 duze
1 por
kilka dkg sera tartego do posypania
Forma do pieczenia. Ja pieke w prostokatnej, która ma dokladnie taki wymiar, jak to zrolowane ciasto francuskie z papierem pod spodem.
Por pokrajac w krazki, szynke w kostke, zamieszac w misce jajka, smietane i zupe cebulowa, mozna przekrecic mikserem, wtedy bedzie fajniejsze. Dodac szynke i pory. Wszystko wylozyc na blaszke, posypac serem. Piec w 180 stopniach okolo 45 minut. Spozywac na cieplo z bialym winem :)
Ciasto francuskie jest wdzięcznym składnikiem wielu potraw. U mnie zwłaszcza do rolady szpinakowej uzywam. Albo robię pizzerinki, które wszyscy z rodzinki uwielbiamy, wzglednie zamiast szynki w pizzerinkach, nacinam po przekątnej kwadraty ciasta, smaruję rozmaconym jajkiem , wykładam owoce wedle uznania i piekę w 180st. C przez 20-30min.To szybki sposób by cos było do kawki dla niespodziewnych gości. Potem można posypać cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńTwój przepis anektuję. A z dodatkiem zupy cebulowej robi się fantastycznie zapiekaną karkówkę!
Smacznego!
A wiesz, taka rolade to tez spróbuje, dzieki za podpowiedz!
UsuńJakos tak mam, ze ciasto francuskie wole w wersji pikantnej, niz w slodkiej.
Ślinka mi pociekła, choć jestem po smacznej kolacji;)))
OdpowiedzUsuńW tych zupach instant chemii jest sporo (przynajmniej u nas), ale jak się coś takiego zje od czasu do czasu, to się chyba człowiek świecić nie będzie;)))
Właśnie dotarło do mnie, ze mam w domu foremki babeczek o średnicy ok. 10 cm, więc zrobię w tych foremkach, dzięki za przepis.
Tak jest, w tych gotowych meiszankach te glutamaty i pirun wie co, podudzaja kubki smakowe. Ale raz na jakis czas jest to w porzadku.
UsuńZnaczy bedziesz robic takie muffinki? Tez niezly pomysl.
Ciekawy przepis.Ja w to ciasto zawijam parówki, tez smacznie.
OdpowiedzUsuńO wlasnie, pikantnie :)
UsuńOjej, a my szynki nie jemy... Och, nic to, da się więcej sera! Lucy, dzięki za pomysł! Ewa
OdpowiedzUsuńMozna pominac szynke, z samego pora, badz przysmazonej cebulki. Tofu bym nie dodawala... ;)
UsuńNie, tofu błe ;-)
Usuńoh, a ja znowu nastawilam kurczaki do pieczenia :(
OdpowiedzUsuńDobry kurczak nie jest zly. Golonko tez nie :D
UsuńJeśli upoluje bezglutenowe ciasto to kupię i zrobię. Przepis fajny.
OdpowiedzUsuńBezglutenowego francuskiego jeszcze nie widywalam, znaczy w pospolitych supermarketach, ale nie wykluczam, ze jest w sklepach ze zdrowa zywnoscia. Powodzenia i znalezienia Ci zycze! Mozna teoretycznie samemu takie ciasto wyprodukowac, ale to zwiazane jest z praca ;) a ja lubie wygodnie.
UsuńTo jest taka odmiana Quiche. Pyszne, a przede wszystkim proste danie. Dzięki za przypomnienie, za parę dni będę piekła!
OdpowiedzUsuńCałusy!
Prosze bardzo! Tak, normalnie na ciasto cebulowe jest inny spód, sa przepisy z twarogiem np, ten chyba tez mam w mojej prywatnej ksiazce kucharskiej.
UsuńOdcalowywuje!
Takich rarytasów to jeszcze nie jadłam i chętnie skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńProsze bartdzo, jest naprawde dobre, ale wersja z zawijanymi kielbaskami tez mi sie spodobala :)
UsuńNie komentowałam, bo ja mało kuchenna jestem! ;(
OdpowiedzUsuńZaczynam się niepokoić, czemu tak długo nie ma nowej notki. Wszystko w porządku u Ciebie?...
BBM kochana, juz jestem, wszystko w porzadku ;) zaraz wiecej!:D
Usuń