czwartek, 9 października 2025

132. Brukselka inaczej

Już trochę czasu minęło, od ostatniego gotowania z przepisem, a przecież gotuję prawie codziennie, chyba, że pracuję,  wtedy Tobi robi coś szybkiego, jak naleśniki czy pieczone ziemniaki, albo jemy gdzieś w mieście czy u nas na wsi u Birgit. 

W ostatnim wydaniu górnofrankońskiego magazynu znalazłam przepis na ciekawe podanie brukselki.  

Brukselkę oczyścić, gotować 5 minut w osolonej wodzie, po czym (oryginał) wyjąć na blachę, posolić i popieprzyć, posypać startym serem, pokropić oliwą, piec 15 minut przy 200 stopniach. Wyjąć do miski i polać delikatnie płynnym miodem. 

Ja zamiast na blachę, od razu dałam do formy zapiekankowej, żeby ser mi nie uciekł. 

Smakuje świetnie, w połączeniu lekko gorzkiego i słodkiego. Smaczna i szybka potrawa. 

Dzisiaj pracuję na noc, tak więc mam teraz trochę czasu na zrobienie czegoś w domu jął pranie, i poczytanie książki. Po spacerze kąpiel Mirki, raz na pół roku trzeba, bo zapaszek już ma. 

Dłubię na szydełku szalik- chustę,  wzór oczywiście obligatoryjny, który znam. Za niecałe dwa tygodnie znowu dzierganie w kinie, cieszę się bardzo. 

We wsi przygotowania do festynu w niedzielę, jarmark jabłkowy i wszystkie inne cuda na kiju, bo budują nawet scenę. Cieszę się bardzo na ten festyn i jarmark, bo zapowiadają się kramy z ciekawymi rzeczami, a nawet trochę pchlego targu. 

EDIT: matka mnie wyprała!




4 komentarze:

  1. Lubię brukselkę z masłem i tarta bułką ale ze z miodem to jeszcze nie słyszałam.Fajne takie jarmarki, baw się dobrze, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek miodu mnie zaskoczył! zamiast żółtego sera dałabym ser pleśniowy:-)
    Festyny są super, na pewno pokażesz, co tam było!
    jotka

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba wiem, gdzie będę w niedzielę ☺️

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj oj oj te wierne oczka mnie urzekly jak zwykle!
    Przepis przyjmuje i dziekuje Aga T

    OdpowiedzUsuń